Hyvä kieli ja puhuva kuva olivat teemoina Karjalan Sanomien toimituksessa 23.–27.5.2016 järjestetyssä koulutuksessa. Kouluttajina toimivat freelancer-toimittajat Tuula Koponen ja Pentti Väistö KV-Affairs-uutisista. Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys tuki koulutusta myöntämällä siihen pienen summan rahaa kouluttajien matka- ja majoituskulujen kattamiseksi.
Koulutukseen osallistui kaikkiaan 12 Karjalan Sanomien ja Periodika-kustantamon muiden kansalliskielisten julkaisujen toimittajaa.
Karjalan Sanomissa ei ole enää ainoatakaan äidinkielenään suomea puhuvaa toimittajaa, ja valtaosa toimittajista on hyvin nuoria. Varsinkin kirjoitetun suomen kielen käytössä on ongelmia. Koulutuksen pohjamateriaalina käytettiin Karjalan Sanomissa julkaistuja juttuja, joista poimittiin yleisimmin esiintyviä virheitä. Materiaalia käsiteltiin yhteisessä sessiossa. Lisäksi kukin toimittaja sai halutessaan yksilöllistä kielenhuoltoa ja opastusta sanomalehtitekstin rakentamiseen.
Apua toimittajat kaipasivat myös juttujensa kuvittamisessa. Karjalan Sanomissa tai muissa kansalliskielisissä lehdissä ei ole valokuvaajia, vaan toimittajat kuvaavat itse. Koulutusta kuvaukseen he eivät ole saaneet.
Lisähaasteen kuvitukseen on tuonut Karjalan Sanomien siirtyminen toukokuun alusta värikuvien käyttöön myös paperilehdessä. Samalla mahdollisuus kuvan vetämiseen aukeaman yli poistui.
Toimittajien perusongelma tuntui olevan se, että valokuvaa pidetään lähinnä jutun ”koristeena”. Juttujen kuvitusta ei juuri mietitä etukäteen. Yhteisessä sessiossa yritettiin löytää keinoja työtapojen muuttamiseksi. Myös kuvattavien ”herättäminen”, uudet kuvakulmat, kuvien sommittelu ja ennen kaikkea kuvien sovittaminen yhteen otsikon kanssa herättivät runsaasti keskustelua.
Karjalan Sanomien päätoimittaja Mikko Nesvitski oli tyytyväinen viikon antiin, jossa käsiteltiin myös lyhyesti journalismin trendejä, erityisesti sosiaalisen median merkitystä toimittajan työssä. Perjantaina tehtiin opintomatka Kinnermäen historialliseen kylään sekä Vieljärvelle perustettuun Karjalan kielen kodi -keskukseen.
–Painotalon nuorille toimittajille oli hyötyä erityisesti kielenhuolto-sessiosta, mutta myös valokuvaan merkitykseen ja hyvän valokuvan saloihin paneuduttiin mielihyvin ja tarmokkaasti. Luento median nykytrendeistä ja toimittajan työkuvan kehityksestä oli antoisa, ja opintomatka Kinnermäelle ja Vieljärvelle avartava, Nesvitski toteaa palautteessaan.
–Karjalan Sanomien toimitus toivoo, että vastaavia koulutuskursseja pystytään järjestämään myös tulevaisuudessa.
Tuula Koponen ja Pentti Väistö, teksti ja kuvat
Karjalan Sanomien etusivulla koulutuksen osana tehty juttu: Karjalan Sanomat