Hanne Ahosta Journalistiliiton puheenjohtaja

Suomen Journalistiliiton (SJL) seuraava puheenjohtaja on Hanne Aho, 41. Aho voitti vastaehdokkaansa, SJL:n puheenjohtajana vuodesta 2006 toimineen Arto Niemisen äänin 45-32. Myös Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys tuki Ahoa puheenjohtajaksi.

Ahon ensimmäinen nelivuotinen puheenjohtajakausi alkaa 1.1.2015.

Aho on aiemmin työskennellyt Suomen Kuvalehden graafikkona. Hän on myös toiminut useissa järjestö- ja luottamustehtävissä, kuten mediakonserni Otavamedian pääluottamusmiehenä ja Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton puheenjohtajana. Sipoon kunnanvaltuutettuna (sd.) hän on ollut vuodesta 1993.

Hänen mukaansa Journalistiliiton tärkein tavoite seuraaville kuukausille on tulevan hallitusohjelman kirjausten valmistelu.

”Kirjauksilla haemme helpotusta alan ongelmiin. Lehdistölle säädetty arvonlisävero ja tempoileva päätöksenteko Yleisradion indeksikorotuksen kanssa ovat aiheuttaneet alalle isoja ongelmia. Päätökset tulivat niin nopealla aikataululla, että yhtiöt eivät ehtineet reagoida muutoksiin pitkän aikavälin sopeuttamisen keinoin, vaan päätyivät isoihin irtisanomisiin”, Aho sanoo.

Yhtenä alan haasteena on, että työn pienenevät resurssit vaikeuttavat työntekoa ja heikentävät laatua.

”Kaikkien median toimintamahdollisuuksiin vaikuttavien osapuolten olisi hyvä muistaa, miten tärkeä riippumaton media on suomalaisen tiedon levittäjänä, kulttuurin tukijana ja demokratian ylläpitäjänä. Nämä erityisarvot tulisi huomioida myös esimerkiksi veroratkaisuja tehtäessä.”

Ahon lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu Journalistiliiton sisällä aloitettava uudistustyö. Sen tavoitteena on olemassa olevia resursseja hyödyntäen palvella liiton jäseniä ja vastata alan haasteisiin entistä paremmin.

”Media-ala on keskellä isoja muutoksia. Me Journalistiliitossa haluamme tehdä yhteistyötä ja keksiä ratkaisuja yhdessä päättäjien, työnantajien ja työnantajaliittojen kanssa, jotta voisimme jatkossakin ylläpitää luotettavaa, moniäänistä ja monikanavaista suomalaista mediaa”, Aho toteaa.

Lähde: Hanne Ahosta Journalistiliiton puheenjohtaja