Kotus: Rasistinen nimi poistetaan kartoista

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys tiedotti aiemmin tänään yhdistyksen omistuksessa olevan saaren karttanimen muuttamisen kariutumisesta. Maanmittauslaitos (MML) antoi asiassa päätöksensä maaliskuussa.

MML katsoi, että Suomessa ei millään viranomaisella ole laissa tai asetuksissa säädettyä oikeutta päättää luonnonpaikoista käytettävistä nimistä eikä toimivaltaa muuttaa perinnäisiä paikannimiä muuksi kuin mitä nimityksiä näistä paikoista todellisuudessa käytetään. Nimenmuutokseen saatiin kielteinen näkemys myös Kotimaisten kielten keskukselta journalistiyhdistyksen hallituksen tiedusteltua menettelytavasta syksyllä 2019.

Aiheesta uutisoivat tänään keskiviikkona muun muassa Yle ja Journalisti.

Iltapäivällä Kotimaisten kielten keskus (Kotus) tiedotti, että asiasta on keskusteltu Maanmittauslaitoksen kanssa.

– Keskusteluissa on tultu siihen tulokseen, että Maanmittauslaitos poistaa nimen kartoistaan, Kotus kertoi.

Kotuksen tiedotteen kokonaisuudessaan voit lukea tästä linkistä.

PKJY:n vuosikokous päätti helmikuussa 2019, että yhdistyksen omistaman saaren nimi muutetaan Neekerisaaresta Uutiseksi. Liperin saaristossa Pyhäselällä sijaitsevan saaren nimi haluttiin vaihtaa, koska neekeri-sanan sisällyttäminen paikannimeen ei ole tätä päivää. Vaikka nimellä on ollut omat perustelunsa toimittajien ammattikunnan lähihistoriassa, ei se nykypäivänä avaudu ihmisille.

Kiinteistörekisterissä nimi on jo vaihdettu Uutiseksi.