Sulka Joensuun kaupungille, Pyyhkeet ely-keskukselle

Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys on jakanut vuosittaiset sulka- ja pyyhepalkinnot. Tämän vuoden Sulka-palkinnon sai Joensuun kaupunki rohkeasta ja uusia ihmisiä tavoittavasta viestinnästä. Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistys perustelee Sulka-palkinnon antamista seuraavasti:

– Kaupungin tiedotus on virkeää ja ajan hengen mukaista. Edellisen vuoden aikana kaupunki on osoittanut, ettei virallisen tahon tiedotuksen tarvitse olla kuivaa, kun se on ottanut sosiaalisessa mediassa viestinnässään käyttöön esimerkiksi videot. Kuha-meemi tavoitti varmastikin sellaisen suuren yleisön, jota kaupungin päätöksenteko muutoin ei kiinnostaisi. Myös Joensuun kaupungin tiedotuksen perusasiat ovat kunnossa: viestinnästä saa kysymyksissä apua, ja virkamiehet vastaavat pääasiassa kyselyihin nopeasti ja asiantuntevasti. Kyse ei siis ole pelkästään siitä, että kaupunki heittäisi kevyitä huumoritiedotteita satunnaisesti, vaan se on panostanut pitkäjänteisesti myös tiedotuksensa peruspalikoihin.

Kannustuspalkinto Pyyhkeet puolestaan jaettiin tänä vuonna ely-keskukselle, sillä sen asiantuntijoiden yhteystietojen löytäminen keskuksen verkkosivuilta on koettu hankalaksi.

– Henkilöitä ei voi hakea nimellä tai tietyn alueen asiantuntijoista saada kattavaa listaa, vaan internetsivuilla asiantuntijahaku onnistuu ainoastaan asian tai palvelun nimeä hakemalla. Tällöin tulokseksi saa listan eri puolilla Suomea olevista henkilöistä, joiden tehtäviin hakunimike jollain tavalla liittyy. Lopputuloksena yhteystietojen etsiminen vie runsaasti aikaa ja on hyvin sattumanvaraista. Usein keskuksessa saa soitella usealle eri ihmiselle, ennen kuin luurin päässä on oikea henkilö kommentoimaan aihetta. Vaikka media on huomauttanut epäkohdasta ely-keskukselle, asiaan ei ole tullut muutosta. Yhteystietojen huonoa näkyvyyttä on perusteltu esimerkiksi sillä, että puhelimeen vastaaminen veisi asiantuntijoilta liian paljon aikaa, jos yhteystiedot löytyisivät helposti

Sulka-palkinto myönnetään vuosittain hyvästä tiedottamisesta. Viime vuonna sen sai Pohjois-Karjalan Martat. Pyyhkeet puolestaan myönnetään vuosittain taholle, jonka kanssa jounalisteilla on edellisen vuoden aikana ollut ongelmia yhteistyössä. Viime vuoden Pyyhkeet journalistiyhdistys myönsi Rääkkylälle.

Joensuun kaupungin sulkapalkinnon vastaanottivat viestintäpäällikkö Ville Moilanen, tiedottaja Jatta Rautanen ja toimistosihteeri Ritva Nevalainen. ”Kyllähän tämä lämmittää mieltä. Kyseessä on merkittävin tämän alan palkinto maakunnassa”, Moilanen totesi.

Tämän vuoden Sulka-palkinnon on suunnitellut tuupovaaralainen kuvataiteilija Outi Piiroinen.

Lista Sulkien ja Pyyhkeiden saajista

Kuva: Juha Inkinen