Itä on itä: Kimmo Kirveksen valokuvia itäsuomalaisista kulttuurintekijöistä

Kimmo Kirveksen valokuvanäyttely Pohjois-Karjalan museo Hilmassa 2.2.–14.4.2022. Helmikuun alussa julkaistaan myös Kirveksen ja Suonna Konosen Itä on itä -kirja. Näyttelyssä on esillä kuvia kirjasta sekä Kirveksen uran varrelta.

Itä on itä -kirjan valokuvaaja Kimmo Kirves syntyi Turussa vuonna 1957. Hän teki työuransa Joensuussa sanomalehti Karjalaisen valokuvaajana vuodesta 1985 jääden eläkkeelle 2022. Kirves tuli lukijoille tutuksi matkakuvistaan, reportaaseistaan ja jatkokertomuksista rakennusprojekteistaan Pohjois-Karjalassa. Maailmanmatkoilta Pohjois-Amerikan, Grönlannin, Iranin, Brasilian, Kambodzhan ja Itä-Timorin kaltaisiin paikkoihin on syntynyt myös useita valokuvanäyttelyitä. Kirves on työskennellyt kuvaajana Joensuun Laulujuhlien ja Bomban juhlaviikkojen kaltaisille tapahtumille. Itä-Suomen läänin toimittajapalkinnon Kirves sai vuonna 2001, Pohjois-Karjalan Sanomalehtimiesyhdistyksen journalistipalkinnon 2003 ja Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahaston palkinnon 2008.

Itä on itä -kirjan kirjoittaja Suonna Kononen syntyi Ruotsin Trollhättanissa siirtolaisperheeseen vuonna 1971. Hän on lukenut journalistiikkaa ja kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa ja työskennellyt sanomalehti Karjalaisessa Joensuussa vuodesta 1998, enimmän aikaa kulttuuritoimittajana. Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistyksen journalistipalkinnon hän sai 2013. Kononen on julkaissut tietokirjallisuutta ja tehnyt folk- ja country -musiikkia eri kokoonpanoissa.