PKJY:n kannanotto: PunaMusta Media Oyj:n osingonjakopäätös on moraaliton

Sanomalehti Karjalaista ja seitsemää muuta lehteä julkaiseva PunaMusta Media Oyj päätti yhtiökokouksessaan perjantaina 27.3. jakaa omistajilleen 3,13 miljoonan euron osingot. Vain kolme päivää aikaisemmin tiistaina 24.3. yhtiö ilmoitti aloittavansa kaikkia työntekijöitään koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelujen piirissä on 650 henkilöä, ja neuvottelut voivat johtaa enintään 90 päivän mittaisiin lomautuksiin. Lomautustarvetta yhtiö perustelee koronaviruksen aiheuttamilla talousvaikutuksilla.

PunaMusta Median toiminta on sekä moraalitonta että vastuutonta poikkeuksellisena aikana, jona sekä työntekijä- että työnantajapuolen on kyettävä malttiin ja joustettava. Koronakriisin keskellä lukijat janoavat ajankohtaista ja paikkansapitävää tietoa enemmän kuin koskaan tätä ennen, ja paikallismedioilla on jo olemassa olevan valmiuslainkin pohjalta olennaisen tärkeä rooli tiedon välittämisessä. 

Toimituksissa tätä työtä tehdään itseä säästämättä, usein kovankin henkisen paineen alla. Tekijät ovat ammattilaisia ja venyvät paljoon – sen ylikin, mutta jos äärimmäisen raskaan kevään jälkeen ainoa palkinto ovat lomautukset ja huoli omasta toimeentulosta, alkavat jaksamisen rajat olla vastassa. Päivittäistä työtä tehdään jo entuudestaan pienentynein resurssein, mutta samaan aikaan yhden työntekijän panosta tarvitaan yhä useammassa kanavassa: printtilehdessä, verkossa, radiossa. 

Viime vuonna PunaMusta Media saavutti uuden liikevaihtoennätyksensä, ja voitonjakokelpoiset varat ovat yli 26 miljoonaa euroa. Kriisitilanteessa vastuullista olisi käyttää taloudellista puskuria, ei jakaa toisella kädellä superosinkoja ja toisella kädellä lomauttaa henkilökuntaa. Osingot eivät tähän aikaan kovin hyvin sovi, totesi Sauli Niinistö Ilta-Sanomien haastattelussa. Me Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen hallituksessa olemme tasavallan presidentin kanssa samaa mieltä.

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys
Hallituksen jäsenet