Ohjeita saaren käyttäjille

Saapuminen saareen:

Saaren avaimet sijaitsevat sanomalehti Karjalaisen toimituksessa (Kosti Aaltosen tie 9, 80140 Joensuu) sekä Liperin Saaristonrannan kesäkaupassa.

Yhdistyksellä on moottorivene, jota voi käyttää saareen kulkemiseen. Veneen avaimet ovat samassa nipussa saaren avainten kanssa siinä nipussa, jota säilytetään Karjalaisen toimituksessa. Saariston puodilla olevassa nipussa ei ole veneen avaimia.

Veneen ohjeet

Vene löytyy Saariston puodin rannasta vasemmalta puolelta maapaikalta nro 64.

Tarkista, että vene ei ole täynnä vettä. Mikäli näin on, tyhjennä vene ensin äyskärillä. Rinne on kuitenkin sen verran jyrkkä, että vettä ei pitäisi kertyä mahdottomia määriä.

Laske vene varovasti ranturilta veteen ja vältä potkurin laahaamista kivipohjassa. Tarvittaessa kevennä perää hieman nostamalla.

Veneessä on 30 hevosvoimainen kaksitahtimoottori, joka käyttää tuorevoitelua ja 98 oktaanista bensiiniä. Bensiiniä saa lisää saariston puodin pumpusta. Pyri pitämään tankki aina täynnä kun palautat veneen. ÖLJYÄ EI TARVITSE SEKOITTAA BENSIINIIN tuorevoitelun vuoksi, vaan moottori hoitaa voitelun itse. Tuoreöljyvoitelysäiliö pyritään pitämään aina täynnä, mutta voit tarvittaessa tarkistaa sen moottorin kyljestä. Moottori myös ilmoittaa summerilla, mikäli öljy on loppu. Öljyä löytyy lisää penkin alta.

Vene kannattaa pitää rannan lähettyvillä kunnes saat moottorin käyntiin. Laita avain veneen virtalukkoon ja kytke tummanharmaa punaisen vaijerin päässä oleva muovinen hätäkytkin sille tarkoitettuun tappiin vetämällä hieman tappia ulos. Hätäkytkin on heti virtalukon alapuolella.

Kytke ryyppy päälle ja nosta tyhjäkäynnin korotusvipu kaasukahvan vierestä pystyyn. Se on pieni harmaa vipu. Pumppaa soikealla kumisella käsipumpulla polttoainelinja täyteen niin, että pumpussa tuntuu pieni vastus.

Käännä virta-avaimesta, kunnes moottori käynnistyy ja anna moottorin käydä hetki ryypyllä ja sammuta ryyppy asteittain. Moottorin ollessa lämmin ryyppyä ei tarvitse käyttää. Vene on valmis ajettavaksi. Kaasu ja vaihteisto toimii isosta kahvasta eteen ja taakse kääntämällä.

Muista myös tyhjentää vene lopusta vedestä sähköisellä pilssipumpulla. Pumpun kytkin on pieni musta kytkin ratin edessä.

Käytä venettä kuin omaasi! Huomioi myös muut vesillä liikkujat erittäin tarkasti. Huomioi myös, että yli 20 hevosvoimaisessa veneessä pelastus- tai veneilyliivit ovat pakolliset. Yhdistyksen liivit löytyvät Karjalaisen toimituksesta.

PS. Mikäli akku pääsee loppumaan moottorin kannen alla on käsikäynnistinnaru. Kierrä naru kolon kautta ympäri ja käynnistä muuten samoin, mutta sähköstartin sijaan vedä narusta.

Epäselvissä tilanteissa soita Juhalle numeroon 040 533 6869.

Mikäli et halua itse veneillä saareen, saaristossa asuva mökkitalkkari Timo Kinnunen on usein käytettävissä. Hänet tavoittaa numerosta 050 345 5525. Kyyti saareen on omakustanteinen.

Käytännön asioita saaresta:

Neekerisaaren kotiliesi

Saaren keittiössä on täydellinen astiasto, kaasuhella ja puuhella. Juomavesi täytyy tuoda mukana.

Juomia ja ruokia voi säilyttää kellarissa. Juomien säilytykseen voi käyttää myös kaivoa.
Aurinkopaneelit tuottavat sähköä huvilaan. Iltaisin valoa saa sähkölampuista, ja päärakennuksessa on myös virtamuunnin suuren olohuoneen uunin vasemmalla puolella, pään korkeudella. Sen avulla pystyy lataamaan esimerkiksi kännykän.

Kynttilöiden kanssa täytyy olla varovainen. Saareen ei saa tuoda laisinkaan alumiinikuppisia tuikkukynttilöitä. Ulkotulet sijoitetaan aina kiven päälle kauas talosta.

Tuvan uuni ja keittiön puuhella ovat toimintakunnossa. Tuvan uunissa on kaksi savupeltiä. Uunin kyljessä olevalla pellissä on kaksi asentoa: suora veto, kun pelti on auki ja varaava veto, kun pelti on kiinni. Ensiksi avataan yläkerrassa sijaitseva pelti, tämän jälkeen uunin pelti. Kun uuni vetää hyvin, voi viileällä kelillä pellin työntää varaavaan asentoon.

Polttopuita on saunan lähellä sijaitsevassa liiterissä.

Saaresta poistuminen:

Siivoa sisätiloista lattiat, puistele matot ja pese astiat. Vie kaikki roskat mukanasi pois saaresta. Biojätteen voi heittää huussikompostiin.

Kaada saunalla kaikki vedet pois saaveista ja sankoista. Valuta myös kiukaan säiliö tyhjäksi. Tuhkalaatikon voi tyhjentää suoraan luontoon. Siivoile roskat pois.

Huomioi, että vene on palautettava Saaristorantaan klo 12 mennessä seuraaville saaren varaajille!

Jos sinulla on jotain kysyttävää saareen liittyen, ota yhteyttä saaren vastaavaan
Juha Inkiseen p. 040 533 6869 ja inkinenjuha[at]gmail.com.

yö saaressa copy