Journalistipalkinto tutkivalle journalistille

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen journalistipalkinto vuonna 2019 myönnetään toimittaja Terhi Nevalaiselle.

Terhi Nevalaista (vas.) onniteltiin Mikael Agricolan päivänä ravintola Sointulassa. Paikalla journalistipalkintoraatiin kuuluvista jäsenistä yhdistyksen puheenjohtaja Eveliina Salomaa (oikealta), Kontiolahden kunnanjohtaja ja raadin kutsujäsen Jere Penttilä sekä raadin puheenjohtaja Anna Sievälä. Kuva: Juha Inkinen.

Journalistipalkintoraati yllätti toimittaja Terhi Nevalaisen vuoden journalistipalkinnolla, jonka perustelut ovat seuraavanlaiset:

Terhi Nevalainen on tehnyt ansiokasta tutkivaa journalismia ja käsitellyt työssään teemoja, kuten tasa-arvoa, vähemmistöjen asemaa ja ympäristökysymyksiä, jo ennen kuin aihepiirit olivat nousseet laajasti yleiseen keskusteluun. Nevalaisen artikkeleista välittyy vahva faktapohjaisuus – hän perustaa työnsä tieteeseen, tilastoihin ja todistettuihin faktoihin. Omalla uutishankinnallaan ja esimerkiksi tasa-arvotutkimuksen vankalla osaamisellaan Nevalainen löytää uutisia ennen muita ja nostaa tärkeitä aiheita esiin. Nevalaisen vahva perehtyneisyys käsittelemiinsä aiheisiin välittyy niin uutisjutuista, laajoista taustoittavista artikkeleista, henkilöhaastatteluista kuin kolumneistakin.

Terhi Nevalainen on tehnyt tärkeää työtä vaikeaselkoisten ja monisyisten aiheiden kansantajuistamisessa – hänen artikkelinsa on kirjoitettu tavalliselle lukijalle, ei tieteentekijöille. Inhimillistämällä ja tuomalla arkipäivän tasolle esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja tasa-arvo-ongelmia Nevalainen on pystynyt havainnollistamaan suurten ilmiöiden konkreettisia seurauksia. Työllään Terhi Nevalainen antaa usein puheenvuoron niille, jotka eivät tavallisesti pääse ääneen.

Tällä hetkellä Sunnuntaisuomalaisessa työskentelevä Terhi Nevalainen on työskennellyt pitkään sanomalehti Karjalaisessa eri tehtävissä.

Vuoden 2019 journalisti Terhi Nevalainen. Kuva: Juha Inkinen.