Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys täyttää tänään 100 vuotta

Hyvä Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen jäsen,

tänään Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä on myös pohjoiskarjalaisen journalismin juhlapäivä. Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys täyttää pyöreät sata vuotta.

Yhdistyksen perustamisen jäljet johtavat Joensuun keskustassa Kauppa- ja Malmikadun kulmauksessa sijainneeseen Kahilan kahvilaan.

19. maaliskuuta 1921 maisteri Antti L. Hintikka kutsui joensuulaiset toimittajat neuvonpitoon. Kokoukseen ottivat osaa taloudenhoitaja Kosti Aaltonen sekä Antti L. Hintikka Karjalaisesta, päätoimittaja Ari Pitkänen ja toimittaja Aimo Halonen Karjalan Maasta sekä päätoimittaja, opettaja Aarne Ryynänen Suur-Karjalasta.

Syntyi Joensuun Sanomalehtimiesyhdistys, joka vaihtoi vuonna 1931 nimensä Pohjois-Karjalan Sanomalehtimiesyhdistykseksi ja vuonna 2010 Pohjois-Karjalan journalistiyhdistykseksi. Naisia on tänä päivänä koko Journalistiliiton jäsenkunnasta reilusti yli puolet, 58 prosenttia.

Sata vuotta sitten vastasyntynyt yhdistys halusi ajaa toimittajien palkkauksen sekä sosiaalisten etujen kohentamista. Lehtimiesten ensimmäinen työehtosopimus oli vielä kaukana, vuodessa 1967. Moni asia on paljon paremmin vuonna 2021, mutta edunvalvonnan tarve ei tule loppumaan. Myös yhteenkuuluvaisuuden tunnetta tarvitaan – näinä aikoina ehkä enemmän kuin koskaan.

Kohti seuraavaa satavuotiskautta siis, malja meille!

Taru Väänänen
puheenjohtaja
Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys ry

Muita juhlavuoden tärkeitä päivämääriä:
28.3. Suomen Journalistiliiton perustamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Menneitä vuosikymmeniä muistellaan sosiaalisessa mediassa muun muassa Sata tähtihetkeä -poiminnoilla liiton ja jäsenten historiasta.
9.4. PKJY:n journalistipalkinto jaetaan Mikael Agricolan päivänä.
25.9. Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys 100 vuotta -juhlaseminaari ja iltajuhla. Nähtävillä myös Journalistiliiton juhlavuotta varten tekemä lyhytelokuva.
14.10. Journalismin juhla. Juhlavuoden valtakunnallinen päätapahtuma Helsingissä Bio Rexissä ja Lasipalatsissa.