Pyyhkeet Siun sotelle

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen kannustinpalkinto Pyyhkeet luovutettiin tänä vuonna Siun sotelle. Perusteena on tiedottaminen Lehmon terveysaseman lääkäripalvelujen kohtalosta. Paikallislehti Pielisjokiseutu teki tammikuussa 2022 uutisen, että lääkäripalvelut loppuvat osana Siun soten palvelutuotantosuunnitelmaa. Uutinen tehtiin Siun soten edustajalta saatujen tietojen perusteella, mutta pian kuntayhtymän edustaja korjasi, ettei tällainen tieto pidä paikkaansa. Siun soten hallituksen puheenjohtajan mukaan tehtiin päätös, jonka mukaan palvelutuotantosuunnitelman arviointi kuuluu tulevalle valtuustolle. Keskustelusta ei kuitenkaan ole pöytäkirjamerkintää yhtymähallituksen pöytäkirjoissa. Mahdollisimman avoin ja oikea-aikainen tiedottaminen nousee tässäkin tapauksessa isoon rooliin.

Palkintoa maanantaina vastaanottamassa ollut Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskainen totesi, että Siun sotella on aito tavoite kertoa asioistaan avoimesti ja oikea-aikaisesti. Hän piti positiivisena, että Pyyhkeet-kannustuspalkinnolla viestitään sitä, että Siun sotella on mahdollisuuksia parantaa, eikä tilannetta pidetä journalistien keskuudessa toivottomana.

– Ei ole helppoa kahdeksan tuhannen henkilön organisaatiossa saada tietoa samanlaisena läpi. Se on rikkinäinen puhelin -efekti. Kyllä meillä on vaikeuksia, että saataisi tieto kulkemaan yhdenmukaisena läpi koko organisaation, Pirskainen sanoi.

– Tässä kävi juuri niin. Ei kukaan tehnyt väärin, mutta meillä oli vain erilainen informaatio hallituksen puheenjohtajalla, minulla, viestintäjohtajalla, meidän vastaanottopalveluista vastaavalla ihmisellä ja kentän toimijoilla. Se ei ollut yks yhteen samanlaista, Pirskainen jatkoi.

Yhdistyksen noin 170 jäsentä voivat vuosittain tehdä ehdotuksia Sulan ja Pyyhkeiden saajista. Lopullisen valinnan tekee yhdistyksen vuosikokous.